Word een surfchick: Surfen voor dummies

Lichaam door Vrouwen redactie

Berber geeft een cursus die van jou een echte surf chick gaat maken. Dit is het eerste artikel! Of je nu een beginnend surfer bent of als je al eens op een board hebt gestaan, met deze cursus geeft ze jou de gereedschappen en de kennis om die eerste golf te rocken! En zeg nou zelf: van wie kun je de klappen van de zweep beter leren dan van iemand die zelf al jarenlang surft vanuit haar thuisbasis op Gran Canaria?

Ben je er klaar voor? Mooi, want ik heb er zelf ook zin in. Dus waar wachten we nog op? Vamos!

Golven voor dummies
Al mijn hele leven houd ik ervan om naar golven te kijken. Mijn fascinatie voor golven begon in Frankrijk toen ik een tienermeisje was die een enorme crush had op de gave surfers daar. Mijn toewijding aan golven vloeide voort uit dit feit en daarom was ik vaak on shore waves aan het kijken. Terwijl ik een perfecte tan creëerde en de jonge superhelden bewonderde, ontwikkelde ik mijn missie om golven te willen begrijpen. Het kennen en begrijpen van golven is de sleutel tot het worden van een goede surfer.

We beginnen de cursus met een stukje theorie. Misschien saai, maar onmisbaar voor de echte surf chick!

Wat is een golf?
Er zijn allerlei soorten golven. Er zijn golven in vloeistoffen, vaste stoffen, gassen, hersenen, warmte, geluid, en zelfs in de ruimte. Alle golven hebben bepaalde dingen gemeen, ongeacht wat voor soort golf ze zijn, omdat wetenschappelijk gezien een golf een overdracht van energie van de ene naar de andere plaats is.

Hoe worden zeegolven gevormd?
Simpel gezegd: golven worden samengesteld uit cirkelvormige rollen van oceaanwater. De golven ontstaan door middel van twee gebeurtenissen: zwaartekracht en wind. De meeste golven ontstaan midden op zee waar een storm waait (vaak een lagedrukgebied). Een wateroppervlak heeft altijd een bepaalde spanning en de wind kan waaien uit alle richtingen, maar uiteindelijk gebeurt er het volgende: de spanning van het water wordt verstoord door wind, wat zorgt voor de vorming van kleine rimpels. Op deze rimpels heeft wind meer grip dus zullen deze rimpels alleen maar groter worden; dit is het begin van een mooie golf. Nadat de wind zijn werk heeft gedaan zullen de golven geordend gaan rollen, dit komt door de druk die de zwaartekracht op hen uitoefent. Ze zullen ook groepjes vormen (sets). Hoe verder een swell (golf) reist, hoe meer afstand er tussen die sets komt. Ze zullen wel hoogte verliezen als ze ver reizen, maar dan zijn ze meestal wel beter geordend, dus ‘cleaner’.

Er zijn drie swell types. Ground swell is de krachtigste, grootste swell: ze komen van ver, en kunnen hele grote afstanden afleggen. Windswell (nummer 2): ontstaat door wind vrij dichtbij, daarom is het meestal een korte, ongeordende swell, zoals wij ze vaak zien in Nederland. Engeland ligt immers in de weg voor de ground swells die ons anders zouden bereiken. Dan heb je nog tropische stormen (nummer 3), ook wel orkanen genoemd. Dit type swell ontstaat alleen maar in bepaalde seizoenen, wanneer het verschil tussen lucht en zeewater temperatuur het grootst is. Ze kunnen ongelooflijk mooie golven produceren die lang blijven hangen en krachtig zijn.

Het meest fascinerend aan golfenergie in de zee is dat zelfs de kleinste golven al duizenden tonnen water tillen. Persoonlijk is dit iets waar ik altijd aan denk; elke keer als ik in de zee ben en ik voel dat de golven me optillen. Het is een van de wonderen van Moeder Natuur.

Soorten golven om te surfen
Er zijn vijf basistypen van golven belangrijk voor surfers:
Closeouts – De minst favoriete soort golf om te surfen. Dit zijn golven die allemaal tegelijk breken.
Crumbly – Een favoriete en meest gewilde soort golf voor de beginnende surfer. Zachte golven die langzaam naar de kust ‘rollen’.
Double-ups – Alleen voor ervaren surfers, deze golven ontstaan wanneer twee golven elkaar ontmoeten, wat resulteert in een nieuwe extra krachtige golf.
Reforms – Voor de medium surfer. Te moeilijk voor de beginner en een ervaren surfer zal niet enthousiast over deze soort golf zijn.
Tubing – Niet voor beginners, alleen voor ervaren surfers. Deze golven ontstaan wanneer de bodem van de zee onregelmatig is qua diepte.

Genoeg voor deze keer!
Zo, dit stukje theorie viel reuze mee toch? Het surfen van golven lijkt misschien eenvoudig, maar het vergt heel wat oefening en kennis. Maar maak je niet druk, met mijn tips en tricks ben jij in staat om over een tijdje een ware surf show weg te geven op het strand van Scheveningen. De volgende keer zal ik je alles vertellen over de perfecte surf chick look en over hoe je je board kiest. Wil je ondertussen al meer lezen over bijvoorbeeld Stand Up Paddle, of Yoga op je surf board? Neem dan eens een kijkje op The Berbs , mijn persoonlijke blog.