Wat je Moet Weten als Sushi Beginner

Eten door Vrouwen redactie

De hype rondom het eten van sushi is nog lang niet voorbij. Maar voor diegenen onder ons die beginnend sushi-eter zijn: vier weetjes die je moet weten om een sushi diner te overleven.

Soorten sushi
Er zijn verschillende soorten sushi. Wel handig om te weten toch? De meest populaire soorten zijn: maki, temaki en nigiri.
Maki is die rol waar je aan denkt als je sushi hoort, zoals op de foto hieronder. Temaki is ook een rol omhuld met zeewier, maar dan in kegelvorm, zoals op de tweede foto in dit artikel. Nigiri bestaat uit een stukje rauwe vis op een bergje rijst (zie de onderste foto van dit artikel).

Wil je zelf sushi maken? Ga als beginner aan de slag met een stap-voor-stap sushi pakket. Handig!

Sushi is niet perse rauw
Bij sushi denken veel mensen aan rauwe vis maar niet alle sushi is per se rauw. Sushi draait namelijk meer om de rijst dan om de vis. Het kan zelfs vegetarisch gegeten worden (met komkommer of een andere vervanger). Sommige soorten vis worden gedeeltelijk gegrild en anderen gekookt. Dat ligt aan de soort vis die gebruikt wordt.


Rijst
Het gemeenschappelijke ingrediënt van sushi is rijst. Maar niet elke soort rijst is geschikt voor het maken van sushi. Rijst die geschikt is voor sushi is kort van graan (dus met kleine korrels) en plakkerig. Voordat de rijst geschikt is om sushi van te rollen gaat er nog een dressing met o.a. rijstazijn over.

Vis
Zoals we al schreven is vis niet het hoofdingrediënt van sushi. Maar heb je nou toch zin in sushi met vis? Probeer eens sushi met coquille, heilbot of tonijn. Klinkt misschien niet als het lekkerste, maar is het wel! Dit zijn ook meteen de populairste vissoorten (behalve coquille, dat is een schelpdier) die je tegenkomt. Onze favoriet: maki rolletjes met gefrituurde garnalen. Hmmm!

Bron en bron foto's