Waarom je soms twee keer ongesteld bent in een maand

Lichaam door Claire

Denk je eindelijk af te zijn van een week met tampons, maandverband en menstruatiecups, mag je na een korte tijd weer beginnen. Veel vrouwen zijn weleens meer dan één keer ongesteld in een maand. Hoe komt dat?

Lees ook: Deze manieren helpen om je menstruatie krampen te verlichten

Waarom je soms meer dan één keer ongesteld bent in een maand

Controle

Bij enige vorm van bloeding tussen je menstruaties door is het het beste om het altijd te controleren bij je huisarts. Een tussentijdse bloeding wijst namelijk soms op een seksueel overdraagbare aandoening of een ziekte. Ook als je bent begonnen met een nieuwe methode van hormonale anticonceptie waarbij de arts heeft verteld dat je een tijdje onregelmatige bloedingen kunt verwachten, kan het nooit kwaad even langs te gaan. Wees gerust, er hoeft niet altijd iets ernstigs aan de hand te zijn. Wel is het fijn om dit zeker te weten.

Gemiddeld

Het heeft meerdere redenen dat je vaker ongesteld wordt. De meeste vrouwen gaan ervan uit dat de enige 'normale' duur tussen menstruaties 28 dagen is, terwijl in feite alles van 21 tot 40 dagen als normaal wordt beschouwd. Sommige mensen hebben gewoon een cyclus die korter of langer is.

Leeftijd

Leeftijd heeft ook invloed op je menstruatie. Als je richting de menopauze gaat, wordt je cyclus langer, korter of onregelmatiger. Dit is een van de meest voorkomende overgangsklachten.

Stress

Stress heeft een slechte invloed op je menstruatie. Het geeft het hormoon cortisol af. Als je daar te veel van in je bloedbaan hebt, verstoort het je oestrogeen en progesteron (dat een belangrijke invloed heeft op je menstruatiecyclus) in je lichaam. Extreme stress richt grote schade aan in je hormoonbalans. Als je een heftige periode of een traumatische gebeurtenis hebt doorgemaakt of grote veranderingen in je levensstijl hebt aangebracht, merk je dat je menstruatiepatroon verandert. Dit gebeurt dus ook wanneer je veel aankomt of afvalt.

Dieet

Er is een verband tussen je voedingspatroon en je menstruatie. Artsen zeggen dat diëten die grote hoeveelheden bewerkte voedingsmiddelen, koolhydraten met een hoge glycemische index (die snel worden opgenomen in het bloed) en trans- of verzadigde vetzuren bevatten, beperkt moeten worden. De processen in je menstruatiecyclus vereisen voldoende hoeveelheden voedingsstoffen en energie om plaats te vinden, dus als je dieet resulteert in voedingstekorten of overmatige hoeveelheden gewichtsverlies, speelt dit wellicht ook een rol bij onregelmatige menstruaties.

Andere oorzaken 

Er zijn verschillende aandoeningen die ervoor zorgen dat je vaker dan één keer ongesteld wordt: PCOS, schildklieraandoeningen, hoge niveaus van het hormoon ‘prolactine’, bepaalde medicijnen of bloedingsstoornissen. Te veel bloeden leidt tot bloedarmoede. Het is daarom altijd raadzaam om bij zorg altijd even naar de huisarts te gaan.