IJs op je gezicht: dit zijn de voordelen

Beauty door Linde

Heb jij al op TikTok voorbij zien komen dat mensen hun gezicht in een bak met ijs dopen? De zogenaamde “ice facial” is wanneer je je gezicht in een bak met ijs en koud water doet voor een betere huid. Krijg je door ijs op je gezicht een egalere huid? Lees verder om hier meer over te weten.

Lees ook: Dit moet je weten over je huid voordat je begint met skincare

Fabel

Je hebt misschien wel eens gelezen dat ijs een wonderbaarlijk middel is. Het vermindert rimpels en haalt je wallen weg. Dit is niet waar. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat ijs rimpels en wallen vermindert.

Feit

Dat ijs je poriën vermindert, is jammer genoeg niet waar. Het helpt wel om je poriën minder op te laten vallen. Je huid ziet er gladder uit en je make-up blijft mooier zitten. IJs vermindert ook ontstekingen, denk maar aan een ice pack. Wanneer je iets verzwikt, gebruik je een ice pack om de pijn en zwelling te verminderen. Om deze reden helpt ijs ook bij het verminderen van acne. IJs helpt ook bij het weghalen van dode huidcellen.

IJsbad

Als je niet bang bent voor een beetje kou, neem dan bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een ijsbad. Dit vermindert spierpijn, dus als je net een work-out hebt gehad, is een ijsbad geen slecht idee. Ook helpt een ijsbad met het versterken van je immuunsysteem.

Mentaal voordeel

Er is een leuk feitje ontdekt over koud water. Onderzoek heeft aangetoond dat een dagelijkse koude douche helpt bij depressie. Een koude douche maakt je stemming beter. De receptoren op je huid die het koude water voelen sturen prikkels die naar de hersenen. Dit laat het brein actiever en beter functioneren. Misschien dat een dagelijks ijsklontje over je gezicht ook zo werkt.

Wanneer niet doen

IJs op je gezicht is niet voor iedereen. Wanneer je een erg gevoelige huid hebt is ijs op je gezicht niet ideaal. Ook bij rosacea raden we het niet aan. De kans is groot dat je het branderige gevoel of de roodheid verergert met ijs.

Ice roller

Om nou elke ochtend onhandig met een ijsklontje over je gezicht heen te gaan, is niet nodig. Hiervoor is er een handige uitvinding: een ice roller. De ice roller is speciaal gemaakt voor mensen die ijs over hun gezicht willen halen. Je vult hem met het gaatje aan de bovenkant gemakkelijk met water en wacht tot het water bevroren is. Dan haal je de deksel er af en kun je zo je gezicht “icen”

Tip

Een handige tip voor de zomer: doe in plaats van water, aloë Vera in een ice roller. Gebruik dit op zonnige als aftersun. De koude aloë Vera verkoelt, kalmeert en hydrateert je huid. Je doet ook andere dingen in de ice roller, bijvoorbeeld groene thee- dat is ook goed voor je huid.

Bron: vivehuidtherapie.nl tactivrecovery.com menshealth.com the-chair.com womenshealthmag.com linda.nl quest.nl Beeld: istockphoto.com