Dit is waarom het zo saai is om niet verliefd te zijn

Liefde door Claire

Verliefd zijn, het is een heerlijk en verslavend gevoel. De spanning, het verlangen, maar ook het lijden en de pijn horen erbij. Veel mensen zijn al lange tijd niet verliefd geweest en missen zelfs deze gevoelens. Er is iets heel saai aan het niet leuk vinden van iemand. Hoe komt het dat we minder verliefd worden en waarom is dit zo saai?

De reden van minder verliefdheid in de lucht

De reden dat er minder mensen verliefd zijn heeft meerdere redenen. Een eerste reden zijn de locaties. Er zijn steeds minder plekken - denk aan restaurants en bars - die niet je huis of je werk zijn om rond te hangen en nieuwe mensen te ontmoeten waar je misschien wel verliefd op wordt. Deze plekken zijn juist zo belangrijk voor het vinden van verbindingen en het opbouwen van relaties. Een andere oorzaak zijn datingapps. Wat daten in real life zo leuk maakt is de spanning die het met zich meebrengt dat je niet weet of de ander jou ook leuk of aantrekkelijk vindt. Op datingapps is dit verdwenen, daar heb je het al aangegeven. Er is bijna geen ruimte voor verlangen.

Gevoel van verliefdheid

De fase waarin je verliefd bent, wordt ook wel wittebroodsweken genoemd. Deze term wordt gebruikt om de eerste maanden van een relatie aan te geven waarbij verliefdheid de boventoon voert. Als je verliefd bent, komt er in onze hersenen dopamine vrij. Dit hormoon zorgt ervoor dat je je onoverwinnelijk voelt en zelfvertrouwen krijgt. Het geeft je een goed gevoel dat je waarschijnlijk wel herkent als je wacht op een berichtje of droomt over de volgende keer dat je diegene weer ziet. Het is een opwindende tijd, zowel psychisch als seksueel. Het gevoel blijkt zo aangenaam, dat je er ook na de fase van verliefdheid altijd weer naar op zoek bent. Deze fase blijft namelijk helaas niet eeuwig. Uiteindelijk, tussen zes en achttien maanden, verdwijnt het gevoel van afhankelijkheid en wordt het meer een periode van binding.

Niet voortdurend op zoek gaan 

Sla niet door in het zoeken naar nieuwe verliefdheden. Dit is ongezond en betekent dat je op andere mensen leunt voor opwinding en verlichting van verveling. Al een lange tijd geen relatie gehad? Maak je geen zorgen. Heb het in dat geval eerst leuk met jezelf en dan komt die liefde vast wel op je pad. Geef het wat tijd, hoe saai het misschien ook is.

Lees ook: 4 signalen dat iemand verliefd op je is