Schoonheidsidealen 2- Schoonheidsidealen door de jaren heen

Gezicht door Vrouwen redactie

Lavinia is 19 jaar, studeert voeding en gezondheid, en is beautyblogger voor Vrouwen.nl. Lavinia: "Ik ben helemaal gek op make-up, beautyproducten en het uitproberen van beautytrucjes. Het allerleukste vind ik om al mijn tips en tricks met jullie te delen. Geniet van mijn beautyblogs!"

Ik blog nu al een aantal maanden over hoe je er op je mooist uit kunt zien. Hoe je je make-up het beste kunt doen, hoe je je nagels het mooiste uit kan laten zien, etc. Maar eigenlijk is er niet één manier waarop je het mooist bent. Iedereen heeft een ander idee over wat mooi is en dit blijkt sterk uit de verschillende schoonheidsidealen over de wereld heen. Wist je dat in Azië bijvoorbeeld, ze het heel mooi vinden om zo bleek mogelijk te zijn? En niet alleen dat, ook in Nederland en andere westerse landen is het schoonheidsideaal in de loop van de jaren veranderd. Wist je dat in de jaren '20 vrouwen er graag jongensachtig uit wilden zien? Dit soort schoonheidsidealen klinken misschien vreemd, maar eigenlijk is is het net zo vreemd als dat wij nu bijvoorbeeld het vaak mooi vinden om best gebruind te zijn of grote borsten te hebben. Ik zal het dit keer in 2 delen doen. Het eerste deel ging over de schoonheidsidealen over de wereld. Dit is het tweede deel en het zal over schoonheidsidealen door de jaren heen gaan. Laat je verbazen over hoe schoonheidsidealen zo snel kunnen veranderen!

Veel meisjes zijn onzeker over hun gewicht en lichaam. De beelden in de media hebben daar natuurlijk veel invloed op. Het is al een aantal jaren in de mode om dun te zijn. Maar dat is niet altijd zo geweest! De idealen zijn vaak veranderd in de loop van de jaren. Het begint al in de prehistorie. Er zijn beelden gevonden uit die tijd van vrouwen met dikke buiken en grote borsten. Dit staat waarschijnlijk voor de vruchtbaarheid. En in de Renaissance vonden ze het mooi als vrouwen een groot voorhoofd hadden. Daarom epileerden vrouwen hun haarlijn, zodat ze een groter voorhoofd kregen. In de afgelopen 120 jaar zijn de idealen ook heel vaak veranderd!

1900

In 1900 was een hele dunne taille in de mode met een grote buste en brede heupen. Een extreem zandloperfiguur dus. Vrouwen droegen daarom ook korsetten om dat ideaal te bereiken.

1920

Vrouwen gingen zich in the roaring 20s anders gedragen. Ze gingen bijvoorbeeld auto rijden of roken in het openbaar, want ze vonden dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen. Daarom wilden ze er jongensachtiger uitzien. Ze droegen geen korset. De jurken waren ook niet getailleerd. Ze lieten zelfs de onderkant van hun benen zien.

In de jaren daarna waren er Hollywoodsterren zoals Mae West die zich juist heel vrouwelijk kleedden. Nauwsluitende jurken waren toen in de mode. Het ideaal werd dus snel heel anders.


1950

In de jaren 50 werd de mode een stuk bloter. Een vol zandloperfiguur met lange benen werd heel mooi gevonden. Eén van de grootste sterren van toen is natuurlijk Marilyn Monroe.

1960

In de jaren 60 veranderde het schoonheidsideaal helemaal. Het volle figuur van Marilyn Monroe maakte plaats voor het dunne, jongensachtige figuur van Twiggy Lawson. Dat lijkt weer een klein beetje op het modebeeld van de jaren 20.


1970 en 1980

In deze jaren was een afgetraind en gebruind lichaam in de mode. Hierdoor gingen veel vrouwen sporten en fitness doen om dit ideaal te bereiken. In de jaren 80 werd het alleen maar extremer. Het schoonheidsideaal was toen heel dun en heel erg afgetraind.


1990

In de jaren 90 was het vooral in de mode om heel dun te zijn.

Tegenwoordig is dun zijn nog steeds het schoonheidsideaal. Er wordt wel steeds meer aandacht besteed aan dit soms onbereikbare modebeeld. Er is bijvoorbeeld steeds meer aandacht voor plus-size mode en plus-size modellen.

Dus sinds de geschiedenis van de mens verandert het schoonheidsideaal steeds. De laatste 120 jaar gingen de veranderingen in het modebeeld heel snel. Van een super vrouwelijk zandloperfiguur naar jongensachtige kleding, en van een vol figuur naar een afgetraind dun lichaam. Hieruit blijkt dat er eigenlijk niet een bepaald figuur of schoonheidsideaal is wat per sé mooi is. Schoonheidsidealen veranderen constant, dus je moet niet naar een onbereikbaar ideaal streven wat in de mode is. Iedereen vindt iets anders mooi. In mijn vorige blog: deel 1 van de schoonheidsidealen liet ik ook al zien dat er overal op de wereld andere schoonheidsidealen zijn. Dus wat mensen mooi vinden verandert niet alleen door de jaren heen; het ook is ook nog eens op elke andere plek op aarde anders!

Tot de volgende keer!

-xoxo-


(Bron Marilyn Monroe: Reporters)