Bespaar je écht geld door de was buiten te laten drogen?

Vrije tijd door Anjali

Een zonnige dag zorgt niet alleen voor een vrolijk humeur, maar ook voor een minder lege portemonnee! Tenminste, als je je was buiten ophangt. Kun je daar écht geld mee besparen? We vertellen het je nu alvast: ja, dat kan zeker. Maar hoeveel bespaar je precies?

Wij vertellen je hoeveel euro's je per jaar kunt besparen wanneer je je was buiten uithangt.

De droger

Een droger is een apparaat dat best veel energie verbruikt. Als je je droger vaak gebruikt, is het handig te investeren in een exemplaar met een energiezuinig label, bijvoorbeeld energielabel A+++. Op deze manier kun je op lange termijn geld besparen.

De kosten van een droogbeurt

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekent de gemiddelde droogbeurt: ervan uitgaande dat je op dit moment een gemiddelde droger hebt staan, zal een droogbeurt je ongeveer €1,20 kosten. Stel dat je de droger drie keer per week gebruikt, dan ben je €3,60 per week kwijt. Maandelijks is dat al snel €14,40 en jaarlijks kom je dan uit op €187,20. Daarvan kun je ook heel veel andere leuke dingen doen!

De was buiten ophangen

Je bespaart dus ongeveer €1,20 als je de was niet in de droger doet, maar juist buiten ophangt. €1,20 klinkt misschien niet veel, maar op jaarbasis scheelt dat écht behoorlijk.

De was binnen ophangen

Helaas regent het in ons land vrij regelmatig, dus zul je niet elke dag van het jaar ideaal weer hebben om je was buiten op te hangen. We horen je denken: dan hang je je was toch binnen op? Fout! Je was binnen ophangen kan zorgen voor vocht, waardoor je huis moeilijker te verwarmen is. Hou dit daarom goed in de gaten, je bent namelijk ook veel geld kwijt aan de verwarming die harder door moet werken.