Artisjok water tegen een opgeblazen gevoel, werkt het echt?

Sport & gezondheid door Maya Luz

Artisjok kan ontzettend lekker zijn, om te eten. Maar het heeft tegenwoordig ook een ander doeleinde! In Frankrijk is de artisjok namelijk een wondermiddel tegen een opgeblazen gevoel. Of het echt werkt? Dat zoeken we uit.

Lees ook: Dit is de ‘thirsty girl mocktail’ van TikTok en zo maak je hem

Wat is artisjok water?

Artisjok water is een vloeistof dat wordt gemaakt van het concentraat van de hele artisjok. Je kan het thuis maken, maar je kan het ook kopen bij gespecialiseerde winkels. Je kan het zowel koud als warm drinken. Het wordt gezien als een zowel lekker als gezond drankje dat dient als een soort detox. Het schijnt erg goed te zijn voor je spijsvertering. Het is rijk aan vitamine A, C en B1, maar ook aan magnesium, calcium en zink.

De voordelen

Het drinken van artisjok water is ten eerste goed voor je immuunsysteem. Dit komt grotendeels door de grote hoeveelheid vitamine C en antioxidanten die je in dit drankje vindt. Daarnaast kan het stressverminderend werken, het kan je cholesterol niveau naar beneden helpen, het kan je spijsvertering helpen en zelfs een anti-aging effect hebben op je huid.

Deze voordelen klinken natuurlijk erg veelbelovend. We raden toch aan om ze met een korreltje zout te nemen. Er kan namelijk nog veel meer onderzoek gedaan worden naar de effecten van artisjok water die de voordelen ervan kunnen bewijzen of ontkrachten. Dat artisjok voedzaam is, dat is een feit, maar of het ook al deze mooie voordelen heeft is niet 100% duidelijk.

Als hulpmiddel bij een opgeblazen gevoel, heeft artisjok water zeker potentie. Maar voor sommige mensen kan het juist ook een opgeblazen gevoel veroorzaken. Merk jij dat je een opgeblazen gevoel krijgt van broccoli, bloemkool en spruitjes? Dan raden we aan om artisjok ook te vermijden aangezien dit soortgelijke symptomen kan veroorzaken.

Zo maak je het 

Het maken van artisjok water is erg simpel! Hiervoor hoef je simpelweg alleen een artisjok te koken in water. Je kan er ook meerdere koken als je meer artisjok water wil maken. Kook de artisjok totdat deze helemaal gaar is en bewaar vervolgens het water. De artisjok kun je natuurlijk achteraf gewoon eten. Die voedingsstoffen kun je ook zeker niet laten liggen. Het water kun je nu laten afkoelen, of warm drinken als een soort thee. Je kan het het beste drinken zoals het is, je hoeft er dus niks aan toe te voegen. Maar je kan het ook zeker toevoegen aan bijvoorbeeld een smoothie of een thee. Qua hoeveelheid is er geen richtlijn voor hoeveel artisjok water je mag consumeren. Aangezien artisjok en water beide erg goed voor je zijn, is er alles behalve een limiet.

Lees ook: Zijn zure snoepjes de perfecte pre-workout snack?