Fotografiecursus van een pro

Wonen door Vrouwen redactie

Met een rugtas vol met spectaculaire lenzen komt freelance fotograaf Marijn de Wit ons kantoor aan de Keizersgracht binnenwandelen. Hij heeft een duidelijk plan. Hij gaat ons -wij zijn niet zo gewend aan de camera- vastleggen als echte modellen. Hij fotografeerde ons voor onze IWantThatMusthave-fotoshoot. Het is echt ongelooflijk, hij krijgt dingen voor elkaar die ons zelf never nooit zouden lukken. "Wow, ik vind gewoon dat ik best mooi op de foto sta. Ik vind nooit dat ik zelf mooi op de foto sta!", roept Claartje enthousiast. Het zit 'm in de kleine kneepjes van het vak. De kleine kneepjes die Marijn door de jaren heen heeft geleerd, waardoor hij nu doorweekt is van de kennis over het vak. We vroegen hem of hij ons wat van die kneepjes wilde aanleren, en dat wilde hij wel. Dus bij dezen, de tips van Marijn. Het enige wat wij nog kunnen toevoegen is dat je goed moet opletten. Mochten deze tips smaken naar meer, dan kun je ook deelnemen aan één van zijn persoonlijke workshops.


Tip 1: eerst denken, dan klikken

Als je iets moois ziet, dan wil je er een foto van maken, toch? Doe dat ook vooral, maar wacht even met klikken. Doe eens een stap opzij, of buk eens, of misschien kun je op een stoel gaan staan voor een hoger standpunt. Een foto wordt vaak nét iets spannender wanneer je de foto niet vanuit je eerste gezichtspunt neemt. Het maken van keuzes voordat je klikt is het verschil tussen registreren en fotograferen.


Tip 2: uit het midden

“Oh, mooi straatje, ga eens daar staan! Ik wil jou ook op de foto zetten!” Super leuk natuurlijk, om je beste vriendin op de foto te zetten op die mooie plek. Maar veel mensen zetten vervolgens het onderwerp van de foto in het midden. Verdeel je foto in een "boter-kaas-eieren-raster" (vaak kun je dit instellen op je camera en dit raster wordt ook in beeld gebracht op je telefoon), en zet je onderwerp op één van die denkbeeldige lijnen. Dit wordt “de regel van derden” genoemd, en dit is eigenlijk de makkelijkste manier om een beeld prettiger te laten ogen.



Tip 3: portret? Zoom in

In- en uitzoomen wordt door veel mensen gebruikt om iets groot in beeld te krijgen wanneer je niet dichterbij kan (of wil) komen. Maar wanneer je inzoomt gebeurt er nog iets anders: het perspectief verandert. Vooral bij gezichten heeft dat duidelijk invloed. Dus, wil je een foto van iemand maken: doe een paar stappen naar achter en zoom in. Je zult zien dat een gezicht dan veel mooier uitkomt. Bijkomend voordeel is dat de achtergrond onscherper wordt wanneer je inzoomt, waardoor de foto er nóg beter uitziet!



Tip 4: pas op voor rare voelsprieten

Weet je punt 1 nog? Een stapje opzij doen? Let daarbij niet alleen op je onderwerp, maar ook op de achtergrond! Als iemand net voor een boom of lantaarnpaal staat, dan kan dat op de foto heel vreemd ogen. Altijd even checken of de achtergrond “vrij” is, want je wil je beste vriendin niet opzadelen met een foto waarbij er vreemde voorwerpen uit haar hoofd groeien.



Tip 5: kijk, lijnen!

Dit is misschien de moeilijkste tip om in de praktijk te brengen, maar wel een hele handige: je kunt heel goed gebruik maken van lijnen in een achtergrond. Op die manier kun je je onderwerp er nóg meer laten uitspringen. Als je zorgt dat die lijnen naar je onderwerp wijzen (of het nu een kasteel is of een persoon), dan worden de ogen van de kijker als vanzelf naar het onderwerp toe getrokken. Er zijn genoeg lijnen te vinden in de wereld om ons heen (sterker nog, daar heb ik een compleet instagram-project aan gewijd). En als je die lijnen (en achtergronden in het algemeen) goed gebruikt kan het een foto enorm versterken. Dus gebruik die bomenrij, dat hek of die bakstenen muur als "kijklijn", zodat alle aandacht naar je onderwerp gaat.


En dan nog even dit: een klein (of groot!) applausje voor de modellen Lisanne Sanders en Daphne Gakes, thanks voor jullie medewerking.